Mer om mig

Max Vilhelm Käck, född 1951 i Örnsköldsvik, cellist, tonsättare, musikvetare och producent. Medlem i Föreningen Svenska Tonsättare sedan 1983.

Jag utbildade mig som cellist vid Folkwang Hochschule, Essen och arbetade under sjuttiotalet i Stora Teaterns orkester i Göteborg. Där studerade jag också komposition för Torsten Sörensson, Rune Lindblad och Sven-Eric Johanson, liksom musikvetenskap och filosofi vid Göteborgs Universitet. Under sjuttio- och åttiotalet arbetade jag mest med elektroakustisk musik och multimediaverk, men jag har senare kommit att fokusera mera på den klassiska musikens rötter. Jag ser mig som fast förankrad i den klassiska traditionen och söker inspiration i dess få överlevande samtida rännilar.

Min musik har framförts i Sverige och internationellt av bl.a. Gothenburg Wind Orchestra, Gothiaensemblen, Pro Musica, Gageego!, Curious Chamber Players, Gothenburg Combo, Duo Gelland, Duo NAD, Auriga, pianoduon Mats Persson/Kristine Scholz, Ensemble Ma, Duo Delinquo, Varbergs Kammarkör och Rutgers Chamber Winds.

Vid sidan om min verksamhet som tonsättare har jag arbetat som producent för ensembler inom nutida musik och barockmusik, och för Kalvfestivalen, en festival för nutida musik som jag var med om att starta 2004. Jag har också startat Ubbhults barockfestival och var producent för den 2017-2023.

Ett viktigt tema i mitt liv har varit intresset för existentiella och metafysiska frågor. Det som gjort störst intryck på min sökande själ är den danske mystikern Martinus. Hans världsbild är omfattande och omvälvande och har påverkat mig i grunden. Intresset bidrog också till att jag under åttiotalet studerade teoretisk filosofi vid filosofiska fakulteten vid Göteborgs universitet. Tiden där och bakgrunden i mitt studium av Martinus verk ledde till en uppsats som efterhand utvecklades till en bok, Varat och Medvetandet. Där söker jag parallellerna mellan religiös mystik, klassisk filosofi och Martinus kosmologi.


Uppdrag från

Rikskonserter
Musik i Väst
SIDA
Vänersborgs museum
Falbygdens museum
Västra Götalandsregionens kulturnämnd
Statens kulturråd
Kalvfestivalen
… samt ett betydande antal informella beställningar från ensembler och musiker.

Stipendier från

Konstnärsnämnden
SIDA
Stim
Göteborgs kommun

Förlag

Svensk Musik
Världsbild förlag
BabelScores

Kontakt:

maxvilhelm(at)telia.com